Huolto-kaksikko.com – laatu luo turvallisuutta

Vähän rankempi koeajopäivä Segway 600L Standard T3b

Segway Snarler 600GL testiä pikkasen vaatimissa maastoissa

Tämän vuoden yksi mielenkiitoisimpia uutuuksia mönkkärimarkkinoilla on Brandtin maahantuoma Segway. Keväällä 2021 ensimmäiset traktorimönkijät rantautuivat myös Suomeen. Otimme tämän merkin laadukkaaseen valikoimaamme, onhan meillä pitkä yhteistyö Oy Brandt Ab:n kanssa ja vankka asema mönkijämarkkinoilla edustamissamme merkeissä, joita ovat nyt siis Yamaha, Honda ja CFMoto, lisättynä tänä keväänä myös Segwaylla.
 
Segwayn valikoimassa on näin aluksi ollut Snarler 600 -mallisto, joka on perinteinen ”sarvi-mönkkäri”. Lisäksi loppusyksyn, tai ensi vuoden alussa, valikoimiin tulevat myös rinnakkainistuttavat, työkäyttöön erinomaisesti soveltuva Fugleman ja sporttisempi Villain.
Snarler 600 -mallistosta löytyy sekä lyhyt- että pitkärunkoista vaihtoehtoa. Varustetasoja on kolme: Naked, Standard ja Fulle Version. Näitten eroavaisuuksista löydät hyvin tietoa https://www.segwaypowersports.fi -sivustolta.
 
Meillä on esittelylaitteena 600GL Standard T3b, eli ohjaustehostimellinen pitkärunkoinen, reilusti kaksipaikkainen, 60kmh tunnissa kulkeva traktorimönkijä. Olen ajanut itse sillä niin maantiellä kuin maastoissakin. Maastoajot ovat olleet kohtuu helppoja, ns. perusmettäkurvailua luvallisissa maissa. Segway on toiminut siellä yllättävänkin mukavasti – jopa niin mukavasti, että jossain vaiheessa heräsi halu päästä rankempiin maastoihin testaamaan kiinalaista uutta mönkijää! Ja tässä siis ammatillinen näkökulma vähintäänkin yhtä tärkeää kuin oma harrastajan näkökulma ja kiinnostus.
 
Tuumasta toimeen. Mönkijätapahtumia järjestävä PariUraa ilmoitti, että syyskuun 18. päivänä olisi tarjolla ajotapahtuma Askolassa, niin eikun ilmottautuminen sinne. Askolan maastot tarjoavat monenlaista haastetta, ja aiemmasta kokemuksesta tiesin, että niillä reiteillä saan ns. ulosajettua mahollisia ongelmia tästä uutukaisesta. Kaksi kriteeriä kuitenkin oli, eli upotushommiin en ala, enkä toisaalta aja karuimpiin lohkareikkoihin, kun ne helpotkin ajourat ovat monelle normikuskille, kuten minulle, joiltain osin nekin liian rajuja ja vaativia. Itsesuojeluvaisto minulla kuitenkin pelaa!
 
Mutta mikä tunnelma jäi ajopäivästä? Lyhyesti sanottuna olen erittäin vaikuttunut! Vaikka olenkin tunnustautunut mönkijäpuolella Yamaha-mieheksi, niin tämä pitkärunkoinen Segway oli mukava vietävä näillä samoilla reiteillä, joissa viimeksi ajoin kevyellä ja ketterällä Yamaha Kodiak 700:lla. Joiltain osin jopa nuo kivikot ja kalliotöppäreet olivat pitkärunkoisella ja sitä kautta jopa vakaammalla alustalla mukavia ajettavia.
 
Segwayhin laitoimme ainoastaan 26” Stag CU58 -rengassarjan 14” ITP Hurricane vannesarjalla, sekä tietysti noihin maastoihin järeä pohjapanssari. Tuolla yhistelmällä ajaminen oli helppoa, tunnokasta, ja luontevaa, mutta 25” vakiorenkailla ja 12” vanteilla olisi taatusti ollut meno mukavaa sekin.
 
Voima, vääntö ja ennen kaikkea ajettavuus Segwayllä oli näinkin rajuihin maastoihin vähintäänkin riittävä. Tuli taas mieleen vähättelevät kommentit ”kiinanvehkeitten” kestävyydestä ja toimivuudesta. Uskallan väittää, että kaikki ketkä näitä Segwayta, tai toista merkkiämme CFMotoa, käyvät kokeilemassa vastaavissa maastoissa, niin karisee taatusti tuollaisen päivän jälkeen ennakkoluulot, ja alkaakin miettimään, että kuinka hyvin nämä toimivatkaan peruskäytössä.
 
Alustan toimivuus Standard -mallillakin oli erinomaista, jossain vaiheessa pitää käydä lisäsäiliöllisillä iskareilla varustettua Full Versionia röykyttämässä vastaavissa maastoissa.
 
Vaihteiston toimivuudesta ei mitään pahaa sanottavaa, vekslaamaan pitkärunkoisella kun joutui, niin helposti lyhyeltä puolelta pakilla ja takaisin…tosin meillä säädetään kaikki laitteet aina ennen luovutusta tai ajoon laittoa. Ja mikä oli käsittämättömän hyvää noissa jyrkissä kallioilta laskeutumissa ja osittain liukkaissa ja jyrkissäkin alamäissä, niin Segwayn alamäkijarru toimi aivan helvetin hienosti, pystyi keskittymään ilman jarruttamisen pelkäämistä ja mahollista renkaitten lukkiutumista vain turvallisen ja jouhevan ajolinjan pitämiseen!
Päällimmäisenä mieleen jäi ajamisen helppous ja luontevuus. Tervetuloa meille koeajamaan Segwayta, erinomaisen vaihtoehto monenlaiseen hyöty- ja huvikäyttöön. /veijo